Lindsay's journey - storyteller
IkbengewoonikFotografie-Lindsay031.jpg

Blog

BLOG

Hoe verkracht veerkracht werd

Het heeft best een tijd geduurd voordat ik deze vergelijking maakte. Het woord verkracht en veerkracht verschilt slechts één letter. Je haalt één letter weg en het woord krijgt een totaal andere impact. Een totaal andere lading. En ergens ligt het toch zo dicht bij elkaar.

 

Jij bent veerkrachtig

Iemand die haar leven weer weet op te pakken nadat ze is verkracht is veerkrachtig. Het is in ieder geval een opmerking die ik regelmatig te horen krijg. Het zal ook in combinatie liggen met dat ik er zo open over praat. Ja, ik weet dat het niet heel gebruikelijk is. Maar het heeft effect. Inmiddels ken ik meer vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Die een berichtje sturen, die ik mag helpen. Zodat zij ook van verkracht naar veerkracht gaan.

 

Ben ik wel veerkrachtig?

Brené Brown schrijft in het boek ‘De moed van imperfectie’ over veerkrachtige mensen. Zo zouden deze vindingrijk zijn en sterk in het oplossen van problemen. Zijn het mensen die bereid zijn om hulp te zoeken. Zijn deze mensen ervan overtuigd dat ze iets kunnen doen wat helpt om met tegenslagen om te gaan. Mensen met een diepgewortelde overtuiging. Maar heb ik dat?

 

Er is een punt geweest dat ik geen hulp meer wilde zoeken. Er is een punt geweest waar ik geen vertrouwen had dat ik hierboven op zou komen. Dus hoezo heb ik veerkracht? Dat is het eerste wat in mij opkwam na het lezen van deze tekst. Tot ik hier dieper over na ging denken. Misschien heb ik toch wel veerkracht. Ik verzamelde namelijk mensen om mij heen die wel bleven zoeken naar hulp. Er zijn mensen geweest die zijn blijven knokken. Door maanden mijn verhaal met hen te delen had ik al om hulp gevraagd. En zij hebben altijd geholpen waar ze konden. Dat doen ze op dag van vandaag nog steeds als het nodig is.

 

Waar het echt om draait

Veerkracht heeft niet zo zeer te maken met hulp zoeken bij hulp verlenen. Veerkracht heeft niks te maken met zelf altijd vertrouwen blijven houden. Veerkracht heeft te maken met een groep mensen die je om je heen verzamelt. Die je steunen waar ze kunnen. Of het nu familie, vrienden, collega’s, je fysio of je personal trainer zijn. Die mensen helpen je om de veerkracht in jezelf vast te houden. Zij hielpen mij om van verkracht naar veerkracht te buigen.