Lindsay's journey - storyteller
IkbengewoonikFotografie-Lindsay031.jpg

Blog

BLOG

De lessen die ik als ondernemer leerde

Na een jaar ondernemer te zijn en met het nieuwe jaar nog in de kinderschoenen wil ik je meenemen naar een maand terug. De maand december waarin ik een terugblik schreef over welke lessen ik in het eerste jaar als ondernemer leerde

 

Je kunt altijd werken

Er is altijd nog wel iets te doen, er bruist altijd nog wel ergens een idee. Dat laatste gebeurde het vaakst als ik net in bed lag. Twijfelend lag ik daar dan om vervolgens toch de conclusie te trekken het kort op te schrijven. Morgen was er weer een dag. Maar niet alleen dan, ook in de weekenden wort er gewerkt, of ’s avonds als ik thuiskom van mijn parttimejob. Immers werken kan altijd.

 

Alleen dat het altijd kan, betekent niet dat het altijd ook moet. Toen ik in Miami woonde had ik daar een systeem voor. Eens per week had ik de ‘Ik moet niks-dag.’ Het was één dag in de week die ik bewust inplande. Op deze dag hoefde ik niet te werken, maar kon ik mezelf ook toestaan de hele dag te netflixen, naar de film gaan, de sauna of uitwaaien op het strand. Dat betekende overigens niet dat ik nooit werkte op die dagen. Maar ik moest het niet. In 2019 wil ik dit meer gaan doen.

 

Ik weet nog niet alles

Tegelijkertijd weet ik ook een heleboel. In mijn eerste jaar als ondernemer kwam ik erachter dat ik veel wist over mijn vak als storyteller, maar over het ondernemen zelf wist ik minder dan dat ik dacht. Een kwartaangifte? Nog nooit gedaan, waar moet ik op letten? Boekhoudprogramma’s. Ja, handig, maar welke kies ik en welke past bij mij? Het was voor mij een groot raadsel. Door vallen en weer opstaan kwam ik erachter hoe het ondernemer voor mij werkt. Mijn grootste les? Dichtbij jezelf blijven, er lopen al duizenden anderen rond.

 

Succes is geen cijfer

Het gaat niet om de hoeveelheid volgers die je hebt, of de hoeveelheid opdrachtgevers. Ik ben daar meer vertrouwen in gaan krijgen. Vrouwen die mij al een tijdje volgeden durfden na maanden hun verhaal te vertellen. Reageren niet op elke post. Interactie is leuk, maar ik ben mij ook bewust van de stille volgers. Die ik inspireer, vaak zonder dat ik het zelf ooit zal weten.

 

Hoe weet je dan dat je succesvol bent? De vraag is of je dat moet weten aan de hand van cijfers. De mensen die dichtbij staan zeggen het je namelijk al tijden. Jij doet het goed op jouw manier.

 

In 2019 wil ik je meer meenemen in mijn journey als ondernemer. Ben je benieuwd naar bepaalde onderwerpen. Just let me know!